Pěstitelská pálenice Karlov

Příprava kvasu Tisk Email

Jak na to..., aneb

10 ZÁSAD PRO ZAKLÁDÁNÍ OVOCNÉHO KVASU

 

  1. Používáme jen ovoce dobře vyzrálé či přezrálé, zdravé (nesmí být nahnilé nebo plesnivé, ale může být červivé), čisté, bez listí, trávy, hlíny a jiných nečistot. Mechanické poškození (např. naražené po oklepání apod.) nevadí.

  2. Pokud chceme dosáhnout specifickou chuť a aroma použijeme pouze jeden druh ovoce, nejlépe jednu odrůdu. Nic nám nebrání vyrobit ovocný destilát ze směsi různých druhů ovoce.

  3. Ovoce ukládáme do kvasných nádob, které plníme pokud možno najednou maximálně do 90 % objemu. Nádoby mohou být plastové či dřevěné.

  4. Ovoce před samotným kvašením upravujeme takto: třešně: odstopkovat , meruňky a broskve: odpeckovat (nutnost), švestky: pomačkat (není podmínkou), hrušky, jablka: podrtit - rozkrájet.

  5. K naloženému ovoci nepřidáváme cukr či jiné cukernaté příměsi, zakazuje to zákon.

  6. Nádoby s upraveným ovocem přikryjeme víkem a necháme kvasit v místě bez větších výkyvů teplot (pokud možno 20 °C . Pomalejší kvašení (v chladnějších podmínkách) je lepší než rychlé.

  7. Při probíhajícím kvašením chráníme kvas před znečištěním a před napadením hmyzem. Letní ovoce kvasí cca 4-6 týdnů, pozdní ovoce (švestky, hrušky, jablka) cca 8 -12 týdnů (závisí od teploty).

  8. Končící proces kvašení poznáme podle několika typických znaků (konec vývinu oxidu uhličitého - CO2, tzv. „deka"- vrchní vrstva kvasu se začíná propadat). V tomto momentě Vám nabídneme službu změření ovocného kvasu refraktometrem a dohodneme nejvhodnější dobu k vypálení.

  9. Pokud je kvašení u konce je třeba odstranit vrchní vrstvu, tzv. „deku".

  10. Minimální množství kvasu pro vypálení v naší pálenici je 200 litrů., jinak je možné po dohodě smíchat menší množství kvasu s jiným, vhodným kvasem.

 

Příprava ovocného kvasu není náročná, vyžaduje jen pečlivost a dodržení výše uvedených zásad. Výsledný efekt se však vyplatí. Nabídnete svým přátelům a známým vaši kvalitní slivovičku, hruškovici, jabkovici, kalvádos,...

 

Dobrý výsledek a osobní uspokojení Vám přeje tým „Pěstitelské pálenice Kutná Hora-Karlov".