Jak na to..., aneb
10 ZÁSAD PRO ZAKLÁDÁNÍ OVOCNÉHO KVASU
-
Používáme jen ovoce dobře vyzrálé či přezrálé, zdravé (nesmí být nahnilé nebo plesnivé, ale může být červivé), čisté, bez listí, trávy, hlíny a jiných nečistot. Mechanické poškození (např. naražené po oklepání apod.) nevadí.
-
Pokud chceme dosáhnout specifickou chuť a aroma použijeme pouze jeden druh ovoce, nejlépe jednu odrůdu. Nic nám nebrání vyrobit ovocný destilát ze směsi různých druhů ovoce.
-
Ovoce ukládáme do kvasných nádob, které plníme pokud možno najednou maximálně do 90 % objemu. Nádoby mohou být plastové či dřevěné.
-
Ovoce před samotným kvašením upravujeme takto: třešně: odstopkovat , meruňky a broskve: odpeckovat (nutnost), švestky: pomačkat (není podmínkou), hrušky, jablka: podrtit - rozkrájet.
-
K naloženému ovoci nepřidáváme cukr či jiné cukernaté příměsi, zakazuje to zákon.
-
Nádoby s upraveným ovocem přikryjeme víkem a necháme kvasit v místě bez větších výkyvů teplot (pokud možno 20 °C . Pomalejší kvašení (v chladnějších podmínkách) je lepší než rychlé.
-
Při probíhajícím kvašením chráníme kvas před znečištěním a před napadením hmyzem. Letní ovoce kvasí cca 4-6 týdnů, pozdní ovoce (švestky, hrušky, jablka) cca 8 -12 týdnů (závisí od teploty).
-
Končící proces kvašení poznáme podle několika typických znaků (konec vývinu oxidu uhličitého - CO2, tzv. „deka"- vrchní vrstva kvasu se začíná propadat). V tomto momentě Vám nabídneme službu změření ovocného kvasu refraktometrem a dohodneme nejvhodnější dobu k vypálení.
-
Pokud je kvašení u konce je třeba odstranit vrchní vrstvu, tzv. „deku".
- Minimální množství kvasu pro vypálení v naší pálenici je 200 litrů., jinak je možné po dohodě smíchat menší množství kvasu s jiným, vhodným kvasem.
Příprava ovocného kvasu není náročná, vyžaduje jen pečlivost a dodržení výše uvedených zásad. Výsledný efekt se však vyplatí. Nabídnete svým přátelům a známým vaši kvalitní slivovičku, hruškovici, jabkovici, kalvádos,...
Dobrý výsledek a osobní uspokojení Vám přeje tým „Pěstitelské pálenice Kutná Hora-Karlov".
|